Kadarkút városszennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása

Kapcsolat

Kadarkút Város Önkormányzata

7530 Kadarkút, Petőfi S. u. 2.
Telefon: +36-82/581-003
+36-82/581-030
E-mail: hivatal@kadarkutph.hu
A város honlapja

AktuálisHírek

Indul a csatornázás Kadarkúton

2012. július 24, Kedd
Összesen 2473 lakos életminősége javul a „Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása” című projekt révén. A 2014-re megvalósuló beruházás forrásának 85 százalékát sikeres Európai Uniós pályázati támogatás keretében biztosítja a somogyi város önkormányzata.

A Kadarkút Város Szennyvízcsatornázása és Szennyvíztisztítása című, KEOP-1.2.0/09-11-2011-0033 azonosítószámú projekt az egyik legfontosabb beruházás a város fejlesztésének történetében, hangsúlyozta Karsai József polgármester.

- A településen jelenleg közműves szennyvízelvezetés nem működik. A háztartásokban keletkező kommunális szennyvizek elhelyezése és ártalmatlanítása környezetszennyező módon történik. A szennyvízelvezetés megfelelő kiépítésével teljes lesz a lakóingatlanok komfortfokozata, ugyanakkor a csatornázás a környezetünk védelmét szolgálja. Nem beszélve arról, hogy az esetlegesen ide települni szándékozó vállalkozások számára is megnő a város infrastrukturális vonzereje – mondta Karsai József.

A projekt keretében megvalósul a város belterületének csatornázása, valamint egy szennyvíztisztító-telepet hoznak létre. Jelenleg a kivitelezési munkákra vonatkozó közbe-szerzési dokumentáció összeállítása történik, majd a legkedvezőbb ajánlatot adó cég kiválasztása után – a várakozások szerint az ősz folyamán - indulhat az építkezés. A lakosok majd a próbaüzem időszakában csatlakozhatnak rá az új, korszerű rendszerre. A ki-vitelezés során több mint 12 kilométer gravitációs szennyvízcsatorna épül, amely a megépülő új szennyvíztisztítóhoz szállítja a szennyvizet.

A projekt költségvetése összesen nettó 986.429.255 forint, ehhez az unió 837.435.035 forintos támogatást ad. A beruházáshoz a lakosság anyagi hozzájárulása is szükséges, ezért 2011-ben megalakult a víziközmű társulat, amely a lakosok befizetett pénzét kezeli. A 200 ezer forintos érdekeltségi hozzájárulást három módon lehet rendezni: egy összegben, lakástakarék-pénztári szerződéssel, illetve részletfizetéssel. A városlakók közül 197-en választották az egy összegű befizetést, 171 ingatlantulajdonos pedig LTP szerző-déssel rendelkezik. A beruházás finanszírozásához szükséges lakossági önerő megelőle-gezésére a társulat jelentős összegű hitelt vett fel.

A szakemberek felhívják a figyelmet az aktuális részletek megfelelő időben való befizetésére, mert a felhalmozódó tartozás később nagyobb terhet jelenthet a családoknak, s adók módjára behajtásra kerül.

Utolsó frissítés: 2012-10-01