Kadarkút városszennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása

Kapcsolat

Kadarkút Város Önkormányzata

7530 Kadarkút, Petőfi S. u. 2.
Telefon: +36-82/581-003
+36-82/581-030
E-mail: kadarkut@csatornaprogram.hu
A város honlapja

AktuálisHírek

Fontos tudnivalók a próbaüzem indulása előtt

2013. november 27, Szerda
A csatornahálózat építésének jelenlegi állapota volt az első témája a hétfő esti közmeghallgatásnak Kadarkúton. A város lakói számára különösen időszerű a téma, ugyanis az építők november 30-ra ígérik a csatornahálózat teljes készültségét, majd a forgatási próbát követően december 9-re tervezik a próbaüzem indulását.

Both Zoltán, a Szabadics Zrt. építésvezetője arról tájékoztatta a közmeghallgatásra összegyűlt lakókat, hogy a város csatornahálózata teljes mértékben elkészült, jelenleg néhány helyen végeznek még javításokat. Tavaszra jelezte a hidak és bejárók betonozását és az utak végleges helyreállítását. Türelmet kért az idei télre azon utcák lakóitól, ahol még csak ideiglenes kőburkolatot kapott az útfelület. Mint megtudtuk, a csapadékos időjárás segíti a megbontott útsávokban a talajszerkezet tömörödését, rokkanását, ami a végleges burkolat jó minőségének feltétele. Nem érdemes siettetni ezt a folyamatot. Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár a karácsonyi ünnepek alatt nem dolgoznak, de ügyeletet tartanak arra az esetre, ha sürgős beavatkozásra lenne szükség útleszakadás vagy egyéb javítás miatt. A problémás eseteket 48 órán belül javítják. A hibát észlelők jelzését az önkormányzat várja, s gondoskodik a kivitelező értesítéséről. Az építésvezető szólt arról is, hogy a projekt jövő évi zárása után 2 éves garanciális időszak következik, amely alatt a jogos javítási igényeket orvosolják.

A szennyvíztelephez vezető út műszaki átadása november 15-én megtörtént, a korszerű környezetvédelmi létesítményhez 805 méter hosszú, 4 méter széles aszfaltozott úton lehet eljutni. Plávics Lajos fő-építésvezető megismertette a közmeghallgatáson résztvevőkkel a 250 m3 napi kapacitású szennyvíztisztító működését, a tisztítás folyamatát. Mint elmondta, a telepre nyomott vezetéken érkező szennyvíz először mechanikai tisztításon megy át, majd a 2 részre osztott biológiai tisztítómedencébe kerül. A következő fázis a fertőtlenítés és a szennyvíziszap kezelése, melynek végén a mezőgazdaságban hasznosítható komposztanyag keletkezik, a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő minőségű tisztított víz pedig a közeli patakba folyik. A telep építéséért felelős szakember felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a csatornahálózatra csatlakozók a háztartási szennyvízen kívül mást ne engedjenek a rendszerbe: tilos vegyszereket, fáradt olajat, festéket bejuttatni, de a régi derítő tartalmát sem szabad átszivattyúzni. Ugyancsak tilos az esővíz csatornarendszerbe kötése, amit a szolgáltató majd később ellenőriz és büntet is.

A beruházás minőségi megvalósításáért felelős Horváth Attila mérnöktől megtudtuk, hogy a december 9-én kezdődő és 6 hónapig tartó próbaüzem időszaka alatt nincs szennyvízdíj-fizetési kötelezettség. Fontos lenne, hogy már az első hetektől minél többen csatlakozzanak a hálózatra, ugyanis a sikeres próbaüzemhez legalább 40 százalékos kihasználtság szükséges. Az önkormányzat még a kedvező időjárási viszonyok alatt, október elején értesítette a lakosságot arról, hogy megkezdhetik a rákötések kiépítését. Sokan hozzá is fogtak, ők az elsők között élvezhetik a csatorna nyújtotta komfortot.

A DRV képviselőjétől Vörösné Weiner Katalin önkormányzati ügyfélreferenstől a házi bekötések átvételéről hallhattunk bővebb információkat. Ennek során elhangzott, hogy a csatornahálózatra való rákötés csak a DRV szakfelügyelete mellett történhet, ez az átvétel a 6 hónapos próbaüzem időszakában térítésmentes, de a későbbiekben fizetni kell érte. Decemberben a hét több napján is lesz átvétel, ezzel biztosítják a gyors üzembe helyezést. A későbbiekben azonban csak a szerdai napokon állnak majd rendelkezésre e célból a DRV szakemberei.

Fontos tudnivaló:

- az átvételi igényt az önkormányzatnál kell bejelenteni az erre rendszeresített nyomtatványon

- csak azon ingatlanok esetében hagyja jóvá a házi bekötést a DRV, ahol nincs díjtartozás az érdekeltségi hozzájárulás fizetésében, amit az önkormányzat igazol

- a tartozást felhalmozók rákötési lapját nem írja alá az önkormányzat

- a házi bekötés két végpontját a hivatalos átvételig szabadon kell hagyni!

- locsolómérő kialakítását javasolják azoknak, akik öntözésre is használják a vizet: ennek azonban több tízezer forintos költsége van, miután terveztetni, engedélyeztetni szükséges!

- szolgáltatói szerződést majd csak a csatornahálózat 2014. június végi műszaki átadása után köt a szolgáltató a lakosokkal, mivel akkor állapíthatja meg a szennyvízdíjat is

- a szolgáltatásról szóló számlát csak akkor küldi a DVR, ha a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyja a megállapított díjat. Számítani kell arra, hogy ez több hónapot is igénybe vesz.

- talajterhelési díjat kell fizetni azon ingatlantulajdonosoknak, akik nem kötnek rá a rendszerre. A türelmi idő a jövő nyáron esedékes műszaki átadás után 3 hónap, aki ez alatt sem csatlakozik a szennyvízhálózathoz, az számíthat a talajterhelési díj kiszámlázására.

- felhívják a figyelmet arra, hogy a bejelentés nélküli, engedély nélkül rákötött ingatlanok esetében szintén meg kell fizetni a talajterhelési díjat, mivel nem kerülnek be a nyilvántartásba.

A rendezvény fotói megtekinthetők itt

Nyomtatványok letöltéséért kattintson ide

Utolsó frissítés: 2013-11-28