Kadarkút városszennyvízcsatornázása és szennyvíztisztítása

Kapcsolat

Kadarkút Város Önkormányzata

7530 Kadarkút, Petőfi S. u. 2.
Telefon: +36-82/581-003
+36-82/581-030
E-mail: hivatal@kadarkutph.hu
A város honlapja

AktuálisHírek

Felavatták a csatornarendszert

2014. július 9, Szerda
Sikeres féléves próbaüzemet és műszaki átadás-átvételt követően üzemszerűen működik az új szennyvíztisztító-telep Kadarkúton. A 867 ingatlant befogadó csatornarendszer és a korszerű létesítmény teljessé tette a városi infrastruktúrát, amely egészségesebb környezetet biztosít a lakóknak és új lehetőséget kínál a vállalkozásoknak.

Az ünnepélyes keretek között ma átadott beruházás közel nettó egymilliárd forintból valósult meg: a költségek 85 százalékát az Európai Unió pályázati támogatása biztosította, míg a mintegy 150 millió forintos önerőt a város önkormányzata és az ingatlantulajdonosok hozzájárulása fedezte. A 22 hónap alatt megvalósult fejlesztés 2500 helybéli életfeltételein javít.

Szászfalvi László országgyűlési képviselő köszöntője. A háttérben dr. Horváth Zsolt jegyző és Karsai József polgármesterSzászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője tanúja volt a program indításának, amit akkor a magyar vidék megújulásának példájaként üdvözölt. A mostani avatási ünnepség résztvevőjeként köszöntőjében kiemelte:

- A kadarkúti példa is jól mutatja: érdemes nagyot álmodni. Hinni kell egymásban, a képességeinkben, a jó programokban, mert kellő együttműködéssel, összefogással a legmerészebb álmok is megvalósulhatnak. Ez a kisváros most azt bizonyítja, hogy az önkormányzat és a lakosság egyetértése, közös erőfeszítése milliárdos értéket teremthet.

Karsai József, Kadarkút polgármestere a környeze Szalagvágás: dr. Horváth Zsolt, Kadarkút jegyzője, Karsai József polgármester, Szászfalvi László országgyűlési képviselő, Both Zoltán, Szabadics Zrt.tvédelmi fejlesztés által nyújtott lehetőségeket tartotta fontosnak megemlíteni.

- A szennyvízberuházás eredményeként olyan várost tudhatunk magunkénak, ahol a lakosság esélyt kapott az egészséges környezet megteremtésére. Bízunk abban, hogy a kiteljesedett városi infrastruktúra munkahelyeket is generál majd. Várjuk a befektetőket, Kadarkúton ma már minden feltétel adott a vállalkozások megtelepedéséhez.

A kadarkúti csatornarendszer és a szennyvíztelep építését a három cég által létrehozott SZWV konzorcium végezte. A Szabadics Zrt., a West Hungária Bau Kft. és a Veolia Zrt. munkájának minőségét a Kapos Hidro Kft. szakmérnöke ellenőrizte. A projekt keretében 5 közterületi átemelő épült és több mint 27 ezer folyóméter csatornavezeték került a földbe. 867 ingatlanbekötést alakítottak ki, melyek 77 százaléka már csatlakozott is a rendszerre.  Az új szennyvíztisztító telep a város határában, az önkormányzat által megvásárolt területen épült fel, ahová egy 805 méter hosszú, 4 méter széles új utat aszfaltoztak.

A szennyvíztelepA korszerű környezetvédelmi létesítmény napi kapacitása 280 m3. A városból kiépített vezetéken keresztül a telepre érkező szennyvíz először mechanikai tisztításon megy át, majd a 2 részre osztott biológiai tisztítómedencébe kerül. Minden technológiai folyamat egy medencében zajlik, vezérlését automata irányítástechnika végzi. A fertőtlenítés és a szennyvíziszap kezelése után olyan komposztanyag keletkezik, amely a mezőgazdaságban jól hasznosítható, míg a visszamaradt tisztított víz a közeli patakba folyik. Minősége a környezetvédelmi előírásoknak megfelelő. A műszaki átadást követően a szennyvíz víziközmű üzemeltetését a DRV Zrt. látja el.

Az ünnepségen készült fotóinkat itt tekinthetik meg.

Utolsó frissítés: 2014-07-09